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Syllabus by the Commission: 

(1) A county treasurer is not, per se, prohibited from serving on the board of directors of 
a bank that is a depository of county funds, because Sections 135.11 and 135.38 of the 
Revised Code, part of the Uniform Depository Act, provide an exemption from the 
prohibition of Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code. 

(2) Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code prohibits a county treasurer from 
participating in a decision or authorizing a transaction involving the bank if he has a 
personal, financial stake in the decision or transaction.  

* * * * * * 

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes would prohibit a county 
treasurer from serving on the board of directors of a bank that is a depository of county funds.  

Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code provides:  

(A) No public official shall knowingly do any of the following:  

. . .  

(4) Have an interest in the profits or benefits of a public contract entered into by or for the 
use of the political subdivision or governmental agency or instrumentality with which he 
is connected.  

A county treasurer is a "public official" as defined in Division (A) of Section 2921.01 of 
the Revised Code because he is an elected officer of a political subdivision of the state. The 
deposit of county funds in a bank serving as a public depository is a "public contract" as defined 
in Division (E)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code (See: Ohio Ethics Commission 
Advisory Opinion No. 83-003). An officer or board member of a corporation is interested in 
contracts with his firm (See: Advisory Opinions No. 81-003, 81-005, and 81-008). In Advisory 
Opinion No. 83-003, the Commission held that Division (A)(4) of Section 2921.42 of the 
Revised Code prohibits the chief financial officer of a state university from serving on the board 
of directors of a bank that is a depository of university funds. Similarly, a county treasurer would 
have a prohibited interest in a public contract if he served on the board of a bank that is a 
depository of county funds.  



Advisory Opinion Number 85-007 
Page 2 

However, the Uniform Depository Act, Chapter 135. of the Revised Code, includes an 
exemption that appears applicable to Division (A)(4) of Section 2921.42 of the Revised Code. 
Although this exemption was not available to the university fiscal officer in Advisory Opinion 
No. 83-003, it is available to a county officer. Section 135.38 of the Revised Code provides:  

An officer, director, stockholder, employee, or owner of any interest in a public 
depository receiving public deposits pursuant to sections 135.31 to 135.40 of the Revised 
Code shall not be deemed to be interested, either directly or indirectly, as a result of such 
relationship, in the deposit of such public moneys for the purpose of any law of this state 
prohibiting an officer of any county from being interested in any contract of the county.  

In addition, a general exemption, applicable to officers of the state and its political 
subdivisions, appears in Section 135.11 of the Revised Code. Thus, Ohio Attorney General 
Opinion No. 65-137 held that a board of county commissioners may legally enter into a 
depository contract for active or inactive funds with a bank having as a stockholder and director 
one of the county commissioners, provided the requirements of Chapter 135. of the Revised 
Code, which establishes procedures for the deposit of public funds, are met. Consequently, a 
county treasurer is not prohibited from serving as a board member of a bank that is a depository 
of county funds, provided the requirements of Chapter 135. of the Revised Code are met.  

Sections 135.11 and 135.38 of the Revised Code do not provide an exemption from the 
Ohio Ethics Law, Chapter 102. of the Revised Code. Specifically, Division (D) of Section 
102.03 of the Revised Code provides the following:  

No public official or employee shall use or attempt to use his official position to secure 
anything of value for himself that would not ordinarily accrue to him in the performance 
of his official duties, which thing is of such character as to manifest a substantial and 
improper influence upon him with respect to his duties.  

A county treasurer is a "public official or employee" as defined in Division (B) of Section 
102.01 of the Revised Code because he is elected to an office of the county. Thus, the county 
treasurer would be prohibited from using his official position for personal gain or benefit. The 
application of this provision would be dependent upon the facts and circumstances of the 
particular case, but it should be considered when the county treasurer makes decisions affecting 
the bank, particularly if he receives director's fees or owns stock. A county treasurer has 
considerable discretion pursuant to Chapter 135. of the Revised Code to deposit or invest active 
or inactive county funds. If he has a personal, financial stake in the outcome of a particular 
decision or transaction concerning the bank, Division (D) of Section 102.03 of the Revised Code 
would prohibit him from participating in the decision or authorizing the transaction.  

In addition, it would create the appearance of impropriety for a county treasurer to serve 
on the board of a bank that is a depository of county funds, since it would appear that he would 
be more favorably disposed to his bank than to its competitors within the county. Although the 
General Assembly established the exemption to permit board members, officers, shareholders, 
and employees of banks to serve as public officials or employees, the Commission believes that 
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the exemption sweeps too broadly when it permits such interested parties to serve in public 
positions with significant discretion in the deposit or investment of public funds.  

The conclusions of this opinion are based on the facts presented, and are limited to 
questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code.  

Therefore, it is the opinion of the Commission, and you are so advised, that: (1) a county 
treasurer is not, per se, prohibited from serving on the board of directors of a bank that is a 
depository of county funds, because Sections 135.11 and 135.38 of the Revised Code, part of the 
Uniform Depository Act, provide an exemption from the prohibition of Division (A)(4) of 
Section 2921.42 of the Revised Code; and (2) Division (D) of Section 102.03 of the Revised 
Code prohibits a county treasurer from participating in a decision or authorizing a transaction 
involving the bank if he has a personal, financial stake in the decision or transaction.  

 


